Skip to content

7 погрешни начини како да ги инвестираш своите пари

инвестирање пари, пасивен приход, заработка

Знам дека седмицата (таа во насловот) е бројка која ретко се комбинира со зборот погрешен, но не оддолеав да го направам тоа. 

Да почнеме од почеток, јас сум Игор Мишевски, бизнис инженер, сопственик на неколку компании и инвеститор. Знам дека нема краток пат до успешното инвестирање и дека секој своето знаење најчесто го добиваат искуствено. Но ценам и кога некој ќе ми даде вистински совет.

Лично не сакам да ги повториш моите грешки или пак пробни насоки да направам грешки, ви ги давам подолу моите 7 погрешни начини како да ги инвестираш своите пари.

1. Стан за издавање

Вложуваш пари, го издаваш и добиваш месечна рента. Нели? Во 2007та, ја открив Rich Dad, Poor Dad и мислев дека готово, го решив проблемот на инвестирање. 

Собрав се што можам средства, позајмив од банка и зедовме стан во Скопје. Почнав да го издавам, и тогаш почнаа невољите. Де неплатени сметки, де лоши станари (иако имавме добри години со одлични станари). И на крај после 6 години престанав да го издавам станот. 

Денеска станот е реновиран и е дом на мене и моето семејство. Иако имаше некаков поврат на инвестицијата, она што ме „извади“ од инвестицијата беше тоа дека купив дом за живеење.

2. Депозити

Велат дека депозитите се најсигурна и најдобра инвестиција. Го имам направено и ова. За најсигурна инвестиција се покажа и најновиот случај со Еуростандард Банка, но и многуте наназад. 

За најдобра сигурен сум дека не е. Имав „инвестирано“ во депозити за секој случај. Во моментите кога научив дека може да добијам поголеми поврат на инвестиции преку дивиденда и капитална добивка ги деинвестирав парите и инвестирав во внимателно одбрани акции

3. Акции кога сите купуваат

Се сеќавате на 2007ма. Бумот кога сите купуваа акции на Македонска берза. Купував и јас :). Добро е што не купував со туѓи пари (заеми, кредити) и што купував со пари кои ми беа вишок во тој момент. 

Се повратив едвај после некое време. Научив да купувам кога никој не купува. И во тој момент научив подетално да читам финансиски извештаи. Денеска на берза инвестирам само пари кои се добивка од моето досегашно инвестирање. Целата инвестиција ми е повратена до денеска, и денеска не купувам кога секој купува.

4. Автомобил

Иако никогаш не би помислил, на неколку наврати имам чуено дека луѓе имаат инвестирано во автомобили (кои ги дотеруваат и потоа препродаваат). 

Не го имам искусено ова на мој грб но еден мој пријател купи кола за 2500 евра, ја стегна, ја среди и ја продаде за 2200 евра. Да звучи како виц, и можеби се случило еднаш или двапати, но неликвидноста на автомобили е бизнис, кој како и другото не го разбирате, не треба да инвестирате.

5. Мултилевел маркетинг

Да не потенцирам имиња, мултилевел маркетинг заработката е најлошата инвестиција на пари (некогаш и пријатели) што сте ја направиле. Шаблоните, шемите, процентите, брзината на поврат на инвестиција нудат проекции за баснословни заработки. И да, сум се фатил на таа мамка. 

Приказните дека во тој момент сте претприемач не држат вода. Ако инвестирате сметајте дека губите ставајќи пари во пирамида. Ако е обичен систем на препродажба, каде не мора да инвестирате, догаш да, слободно препродавајте, одличен начин да научите нови вештини.

СОВЕТ 💡

Немојте да верувате дека ова ќе ви донесе некаков профит. Заработката доаѓа од поголема потрошувачка. Колку повеќе трошиш, толку повеќе добиваш? Многу чудна калкулација, нели. Од друга страна мултилевелот значи привлекување на ваши блиски во системот што може да дојде до губење на нивната доверба и воопшто да ги изгубите како лица во вашиот живот.

6. Бизнис кој не носи активен приход

Може ќе ви излезе шанса за купување на некој бизнис (удел). Се е супер, бизнисот има недвижности кој го издава, заработува пари и тоа. Меѓутоа ако не носи активен приход, тешко дека ќе ја промените ситуацијата. 

Дел од најголемите компании имаат големи поседи и функционираат од издавање. Не би се ослонил на таква компанија и моја препорака да ја заобиколите.

7. Работи кои не ги разбираме

Иако тука обично доаѓа Bitcoin како наслов, мое мислење е дека bitcoin e лоша инвестиција само ако не ја разбираме. Ако ја разберете суштината, може да биде многу лукративен бизнис.

Ако сакате да инвестирате во нешто пробајте да го разберете повеќе. Видете ги сите предности. Доколку и натаму не ја разбирајте инвестицијата застанете и не инвестирајте.

Заклучок

Не инвестирајте во стан за издавање, инвестирајте во дом. Депозитите се најстерилната инвестиција што може да ја направите со вашите пари. Не инвестирајте во акции кога сите купуваат. 

Инвестицијата во автомобил не е инвестиција. Избегнувајте мултилевел маркетинг (другото име на пирамидална шема), не вложувајте сопствени пари и не зачленувајте нови луѓе. Бизнис кој не носи активен приход не е бизнис. Не инвестирајте во работи кои не ги разбирате

Добивај корисни информации, анализи и препораки директно во инбокс.