Skip to content

Како да преживеете рецесија?

Што е рецесија 

Рецесија е период во економијата која е предизвикана од различни настани, како што се финансиска криза, трговски потреси, мала побарувачка, пукање на економски балон или некоја природна катастрофа од големи размери. Во Соединетите Американски Држави, рецесијата се дефинира како „значителен пад на економската активност, кој трае повеќе од неколку месеци, вообичаено видлив во реалниот БДП, реалниот приход, вработеноста, индустриското производство и продажбата на големо-мало“. Европската унија усвои слична дефиниција. Рецесијата се дефинира како негативен економски раст два последователни квартали во Обединетото Кралство. 

Владите обично реагираат на рецесиите со усвојување експанзивни макроекономски политики, како што се зголемување на понудата на пари или зголемување на државната потрошувачка и намалување на оданочувањето.

Како рецесијата влијае на вас?

Многу луѓе се прашуваат како потенцијалната рецесија би можела да влијае на нив лично. Рецесијата е екстремно економско забавување. Рецесијата може да доведе до губење на работни места или проблеми со вработувањето (без бонус, намалена плата итн.) бидејќи компаниите треба да се приспособат на намаленото трошење на потрошувачите. 

Најлошото сценарио за рецесија е дека невработеноста може драстично да се зголеми. Народната банка го забавува трошењето со зголемување на трошоците за позајмување пари (каматните стапки на заемите растат). Ова значи дека може да го изгубите или да ви се намали приходот. Ова не е охрабрувачка вест, но не можеме да ја игнорираме реалноста. Добрата вест е што овој економски циклус потикнат од инфлација сè уште не е официјално наречен рецесија. Некои би рекле дека станува збор за стагнирачка економија и дека се ближи рецесија. Тоа само значи дека треба да бидете подготвени за најлошото сценарио.

Како да се преживее рецесија?

Нема смисла да се лаже, бидејќи сите веќе ги чувствуваме ефектите од зголемените трошоци, од секојдневните купувања како храна до зголемување на кредитните стапки.

Подолу ви давам неколку совети како можете финансиски да преживеете рецесија.

Почнете да се подготвувате за потенцијална загуба на работа.

Зголемувањето на стапката на инфлација може да доведе до економски пад во форма на губење на работни места. Иако пазарот на труд изгледа отпорен, размислете за можноста да ја изгубите работата. Компаниите нема да имаат друг избор освен да направат отпуштања доколку не генерираат доволно приходи.

Што значи ова е дека треба да започнете да го правите следново:

  • Работете на вашата биографија, време е да ја ажурирате.
  • Обратете се до вашата мрежа на луѓе. Ова би било идеално време да започнете со ажурирање на вашиот профил на LinkedIn и поврзување со пријателите во вашата мрежа.
  • Изградете го вашиот фонд за итни случаи. Мора да имате заштедени пари за тешки денови. Ако сè уште не работите, ќе сакате да заштедите колку што можете за секој случај.
  • Барајте нови можности. Ако мислите дека вашата компанија може да доживее отпуштања за време на овој економски пад, ќе сакате да ги држите очите отворени за други работни места за кои би можеле да аплицирате.

Научете нова вештина

Ова може да биде совршена можност да работите на учење нова вештина или да пробате промена во кариерата. Можете да го искористите овој економски пад за да се фокусирате на нова вештина што може да помогне да го зголемите вашиот потенцијал за заработка.

Ако немате ресурси или време да се вратите на обука, секогаш можете да размислите да работите на вештина што се бара како тестирање, пишување текстови или графички дизајн. Многу вештини носат пари дури и кога економијата ќе забави. Фриленс можностите на дигитални платформи како Upwork сè уште може да бидат отворени за вас. Лично веќе разгледувам алтернативна опција за пасивен приход преку објавување на Amazon KDP.

Побарајте начини да ги намалите трошоците

Неопходноста се вели дека е мајка на сите пронајдоци. Иако нема ништо гламурозно во тоа да поминете низ финансиски борби, сè уште има многу креативни начини на кои можете да заштедите пари за да се подготвите финансиски. За време на рецесија, императив е да најдете начини да ги намалите трошоците за да можете да бидете подготвени за губење на приход. Можете да почнете да ги намалувате трошоците со одложување на големите набавки. Можеби ќе сакате да размислите за намалување на еден фиксен трошок од вашиот буџет (услуга за стриминг или која било друга услуга што ретко ја користите). Јас ги откажав Netflix и Amazon Prime во еден ден :).

Обидете се да го диверзифицирате вашиот приход

Една од најризичните работи што можете да ги направите за време на рецесија е да се потпрете на еден извор на приход ако вашата работа не е во индустрија отпорна на рецесија. Ова е ваша можност да се обидете да аплицирате за дополнително вработување или да погледнете да го диверзифицирате вашиот приход за да имате неколку извори на кои ќе се потпрете. Јас направив превзедов дополнителен консултантски ангажман за да се обезбедам дополнителен прилив на средства во буџетот. Можете да аплицирате за работа со скратено работно време или да пробате нешто како хонорарна работа или фриленс за да имате неколку приливи приход како диверзификација за да се издржувате себе си и вашето семејство.

Не паничете со вашите инвестиции

Иако многу инвеститори ќе ликвидираат за да имаат готовина, треба да размислите двапати пред да ги продадете вашите инвестиции. Кога ќе видите дека вашето инвестициско портфолио се намалува во вредност од ден на ден, ќе биде примамливо да размислите да продадете сè за ликвидација. Проблемот со ова е што најверојатно продавате со загуба. Исто така, не се препорачува да ги отфрлите вашите акции поради страв или привремена неизвесност. Историски гледано, добрите акции и фондови се враќаат на нивоата од пред рецесијата после неколку години. Ако верувате во компаниите или фондовите во кои сте инвестирале, не сакате да донесувате избрзани одлуки кои ќе ве повредат во иднина.

Дали сè уште треба да инвестирате за време на рецесија?

Рецесијата е нормален дел од економскиот циклус и не е валиден изговор да не ги инвестирате вашите пари. Многу индустрии се отпорни на рецесија (на пример, основните производи за потрошувачите, телекомуникациите и комуналните услуги и здравствената заштита), и не секоја индустрија е подеднакво погодена.

Рецесијата обично се карактеризира со висока инфлација и распродажба на берзата. Ова значи дека ќе сакате да имате избалансирано портфолио за да се заштитите. 

Некои економисти веруваат дека треба да прогласиме официјална рецесија до 2023 година, додека други веруваат дека економијата би можела тесно да избегне рецесија. Во секој случај, мора да направите се што можете за да ги подготвите вашите финансии (и вашата кариера) за пострашни ситуации. Ако тесно ја избегнеме рецесијата, ќе ви биде удобно да знаете дека ги имате средено своите финансии и дека сте подготвени да го пребродите овој предизвикувачки период.

Добивај корисни информации, анализи и препораки директно во инбокс.